Wat is Osteopathie?

De naam Osteopathie doet vermoeden dat het over botten gaat. Ondanks dat de wervelkolom centraal staat in de behandeling is de osteopaat bij uitstek iemand die naar het lichaam als geheel kijkt. De osteopaat gaat ervan uit dat alles in je lichaam een beweeglijkheid heeft, dus niet alleen spieren en gewrichten, maar ook bindweefsel, zenuwen en organen.

Herleiden naar de oorspronkelijke oorzaak

De plek waar je klachten hebt is lang niet altijd de plek waar het probleem begonnen is. Heel vaak zijn er al meerdere bewegingsverliezen in ons lichaam en dan ontstaat een klacht op de plek van de zwakste schakel. Het is de kunst om de klacht te herleiden naar de oorspronkelijke oorzaak. En dan de hele keten te behandelen.

Subtiel en effectief

Wanneer ik een kind onderzoek, een baby of een groter kind, doe ik dat op zo’n manier dat het kind zoveel mogelijk op zijn of haar gemak is. En de ouders ook. Ik leg uit wat ik doe. Ik onderzoek met mijn handen het hele lichaam en voel naar spanningen en bewegingsbeperkingen. Ondertussen kijk ik goed hoe het kind reageert en hoe het kind zich gedraagt. Ik kijk of dat wat ik vind past bij waarmee de ouders en het kind gekomen zijn. Wanneer ik beperkingen vind of spanningen, dan vind ik die vaak op meerdere plekken, als een soort keten. Meerdere gebieden beinvloeden elkaar namelijk in het lichaam. En bij een kind probeer je ook mee te nemen welke andere invloeden er zijn op het kind. De behandeling is subtiel. Ik gebruik mobiliserende technieken en zachte technieken op het bindweefsel om zo meer “ruimte”en beweging te creeren. Vaak geef ik adviezen t.a.v. houding en beweging en soms is samenwerking met een andere discipline nodig om een kind optimaal te ondersteunen en begeleiden.

Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor iedereen en voor alle leeftijden. Er wordt alleen behandeld wanneer dit nodig en mogelijk is.

Heb ik voor osteopathie een verwijzing nodig?

Nee, u kunt zonder verwijzing van een huisarts bij mij terecht. Wanneer ik van mening ben dat er nader onderzoek gewenst is, dan zal ik u adviseren om naar de huisarts te gaan. Veiligheid gaat voor alles.

Wanneer ik vind dat er geen osteopathische behandeling nodig of mogelijk is, zal ik dit bij u aangeven.

Wat zijn de kosten van een osteopathiebehandeling?

Een osteopatisch consult kost € 95,00. U kunt in de praktijk met PIN betalen en uw factuur kunt u indienen bij uw zorgverzekeraar.

Worden de kosten door mijn zorgverzekeraar vergoed?

De kosten van Osteopathie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit door uw aanvullende verzekering. Het is raadzaam om voor een behandeling uw polisvoorwaarden te controleren.

Meer informatie over de vergoeding leest u hier >

Is osteopathie een alternatieve geneeswijze?

Osteopathie valt in Nederland onder Alternatieve geneeswijzen, net zoals bijvoorbeeld chiropractie en acupunctuur. 

Een geregistreerd osteopaat is gedegen opgeleid om deskundig en veilig te behandelen en krijgt daarom de titel DO (diploma osteopathie) voor zijn naam. Ik ben geregistreerd bij het NOF.

Wilt u meer weten over Osteopathie?