Wat is Osteopathie?

De naam Osteopathie doet vermoeden dat het over botten gaat. Ondanks dat de wervelkolom centraal staat in de behandeling is de osteopaat bij uitstek iemand die naar het lichaam als geheel kijkt. De osteopaat gaat ervan uit dat alles in je lichaam een beweeglijkheid heeft, dus niet alleen spieren en gewrichten, maar ook bindweefsel, zenuwen en organen.

Herleiden naar de oorspronkelijke oorzaak

De plek waar je klachten hebt is lang niet altijd de plek waar het probleem begonnen is. Heel vaak zijn er al meerdere bewegingsverliezen in ons lichaam en dan ontstaat een klacht op de plek van de zwakste schakel. Het is de kunst om de klacht te herleiden naar de oorspronkelijke oorzaak. En dan de hele keten te behandelen.

Subtiel en effectief

De osteopaat behandelt met zijn handen. Behandeltechnieken zijn subtiel doch effectief voor kinderen en volwassenen. Er wordt veel op bindweefselstructuren gewerkt. In de praktijk betekent dit dat iemand met rugklachten bijvoorbeeld deze klachten heeft omdat zijn enkel vast zit en het been daardoor anders is gaan staan, wat de heup beïnvloedt en zodoende de rug. Maar een litteken op de buik kan ook de houding beïnvloeden en zodanig schouderklachten veroorzaken.

Bij kindjes is het principe hetzelfde. De osteopaat zoekt de oorzaak. En dat kan bij een voorkeurshouding een stijf nekje zijn, waardoor het kindje niet goed naar één kant draait. Met subtiele zachte  technieken wordt de beperking behandeld door de osteopaat.

Voor wie is osteopathie geschikt?

Osteopathie is geschikt voor iedereen en voor alle leeftijden. Er wordt alleen behandeld wanneer dit nodig en mogelijk is.

Heb ik voor osteopathie een verwijzing nodig?

Nee, u kunt zonder verwijzing van een huisarts bij mij terecht. Wanneer ik van mening ben dat er nader onderzoek gewenst is, dan zal ik u adviseren om naar de huisarts te gaan. Veiligheid gaat voor alles.

Wanneer ik vind dat er geen osteopathische behandeling nodig of mogelijk is, zal ik dit bij u aangeven.

Wat zijn de kosten van een osteopathiebehandeling?

Een osteophatisch consult duurt 60 minuten, Volwassene of Kind, en kost € 89,00. Met ingang van 1 september 2020 wijzigt het tarief naar € 92,50. U kunt in de praktijk met PIN betalen en uw factuur kunt u uiteraard indienen bij uw zorgverzekeraar.

Worden de kosten door mijn zorgverzekeraar vergoed?

De kosten van Osteopathie worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit door uw aanvullende verzekering. Het is raadzaam om voor een behandeling uw polisvoorwaarden te controleren.

Meer informatie over de vergoeding leest u hier >

Is osteopathie een alternatieve geneeswijze?

Eigenlijk niet. In Amerika, waar de osteopathie oorspronkelijk vandaan komt, wordt dit vak uitsluitend door artsen en specialisten beoefend. In Nederland, waar de osteopathie sinds de jaren negentig bekend is zijn osteopaten veelal van origine fysiotherapeut. Zij hebben de vijf-jarige opleiding tot osteopaat gevolgd.

Artsen, paramedici en andere werkers in de gezondheidszorg zijn vaak nog onbekend met osteopathie en kunnen hierdoor afwijzend reageren. Zo’n eerste reactie is te begrijpen omdat het als doel kan hebben u of uw kind te beschermen tegen ondeskundig handelen.

Een geregistreerd osteopaat is echter gedegen opgeleid om deskundig en veilig te behandelen en krijgt daarom de titel DO (diploma osteopathie) voor zijn naam.

Wilt u meer weten over Osteopathie?