Osteopathie bij Baby’s

Baby’s worden vanaf enkele weken oud behandeld. Het kan hierbij gaan om uiteenlopende klachten, zoals onrust, veel huilen, spugen of (verborgen) reflux, een voorkeurshouding, een afgeplatte schedel, moeizaam poepen, gespannen zijn, etcetera. Ik kijk met het grootste respect uw baby’tje na en zoek dan naar spanningen in het lijfje. Bij alles leg ik uit wat ik doe, zodat u gerust kunt zijn. Ik vraag ook uitgebreid naar hoe de zwangerschap en de bevalling gegaan zijn en hoe het nu gaat.

Samenwerking met kinderfysiotherapeut en lactatiekundige

Bij kindjes kunnen meerdere dingen elkaar beïnvloeden. Veel lucht happen bijvoorbeeld zorgt voor krampjes en dit zorgt weer voor onrust, huilen en moeizaam slapen. Ik beoordeel als osteopaat het lichamelijke aspect, maar probeer dit wel in een totaalplaatje te doen. Zo nodig geef ik adviezen of zoek ik samenwerking met de kinderfysiotherapeut of bijvoorbeeld de lactatiekundige.

Kinderen

Met osteopathie kan ik veel voor kinderen betekenen. De behandeling is zacht en wordt over het algemeen als prettig ervaren. Als osteopaat kijk ik goed naar uw kind om te ontdekken waarom het zich niet optimaal ontwikkelt of klachten heeft. Daarbij kijk ik niet alleen naar het actieve bewegen van uw kind, maar voel ik of alles in het lichaam goed beweegt. Wanneer een kindje houterig beweegt kan de oorzaak bijvoorbeeld wel eens liggen in een stijf bekken. Plekken die niet goed bewegen maak ik los.

Samen zoeken naar behandelposities

Ik vind het belangrijk dat uw kind zich op z’n gemak voelt. Samen zoeken we naar behandelposities die comfortabel zijn en veilig voelen. Dit kan op de behandelbank zijn, maar ook op schoot bij mama. Ik werk in mijn praktijk vaak samen met de kinderfysiotherapeut wanneer dat nodig is. Osteopathie kan voldoende zijn om een kind weer ‘uit de verf’ te laten komen, maar soms moet er op meerdere gebieden wat gebeuren.

Indicaties bij baby's en kinderen (klik op het plusje)
 • Ontroostbaarheid
 • Asymmetrie van het aangezicht (kleiner oog, scheve stand van de mond, verschillende positie van beide oren)
 • Afgeplatte schedel (posterieure plagiocephalie)
 • Schedelvervorming zonder dat er sprake is van een craniosynostosis (niet aangelegde of dichte schedelnaad)
 • Slaapstoornissen
 • Onrust
 • Verhoogde schrikachtigheid
 • Grote onrust bij aan- en uitkleden
 • Hoofd niet mogen aanraken
 • Overstrekken
 • Voorkeurshouding
 • Stijve heupjes
 • Vertraagde ontwikkeling nek- en hoofdmotoriek
 • Moeilijk drinken
 • Veelvuldig verslikken en hikken
 • Obstipatie, darmkramp, diarree
 • Schrijfproblemen
 • Moeilijkheden met spraak, tongmotoriek
 • Evenwichtsproblemen, houterige motoriek
 • Hoofdpijn
 • Onverklaarde buikpijn
 • Gewrichtsklachten, rugklachten, nekklachten

Meer weten over Osteopathie voor baby's en kinderen?